De lelie, al eeuwen in ons midden…

Een regenbuitje voor de lelies
oktober 6, 2021
De lelie, al eeuwen in ons midden…deel 2
april 4, 2022
Show all

De lelie, al eeuwen in ons midden…

De lelie is een van de oudste bolgewassen die we kennen. In oude geschriften en op afbeeldingen, die dateren van 2000 tot 1500 jaar voor Christus, is de lelie al te zien. Het gaat hier om de (witte) Madonnalelie, die oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee inheems komt.

In de Griekse en Romeinse mythologie bestaan er verschillende mythes waar de lelie in voorkomt.  Bijvoorbeeld de volgende mythe :  Hera was de vrouw van Zeus, maar hij nam het niet zo nauw en had ook bij andere vrouwen  kinderen. Eén daarvan was Heracles. Hij was verwekt bij een prinses. Omdat Zeus wilde dat hij ook onsterfelijk zou zijn, liet hij de god Hypnos (god van de slaap) een drankje maken om Hera in slaap te brengen. Toen ze sliep liet hij Heracles van haar melk drinken. Tijdens  het drinken vielen er twee druppels melk. Een druppel breidde zich uit in het heelal en werd de Melkweg, de andere druppel viel op de aarde en van daaruit ontsproot de witte lelie.

Bij de Romeinen, die vanuit de Griekse kolonies in het zuiden van Italië de lelie overnamen, werd ze de roos van Juno genoemd, aangezien Hera daar Juno heet.

De Romeinen en Grieken kroonden hun bruiden met lelies voor een puur en vruchtbaar leven.

Ook de schrijvers van de Griekse oudheid vermeldden de lelie. Bij Homerus wil Hector de leliezachte huid van Ajax met een speer doorsteken. De stemmen van de cicaden en die van de muzen heten leliestemmen. De Romeinen gebruikten de bloem vanwege haar heerlijke geur in kussens en dekens en de olie zelfs in hun badwater. Er wordt gezegd dat de Romeinen de bollen van de madonnalelie inlegden in olie en met het extract hun zere voeten verzorgden. Deze lelie-olie werd door hen “Oleum susinum” genoemd; want Susan is de Hebreeuwse naam voor lelie.

Vindt u deze info wel interessant …. Binnenkort verschijnt deel 2 van de geschiedenis van de lelie. Dan nemen we u mee naar de tijd van de Kruisvaarders die de lelie over Europa verspreidden en de Franse tijd. Houd onze blogs dus in de gaten!

Prince of the lillies – Knososruïnes – Heraklion – Kreta