Verzorging

  • Voor de verzorging van een potlelie zijn ‘groene’ vingers zeker geen vereiste. Eigenlijk is het een makkelijke plant om te onderhouden.
    Met wat extra aandacht en de juiste verzorgingstips blijft deze bijzondere schoonheid 2 tot 4 weken bloeien en kan je optimaal van deze beauty genieten.
  • De potlelie kan voor binnen en buiten worden gebruikt.
    Normaal water geven, ongeveer 2x per week. De potgrond mag licht vochtig blijven.
  • Zet de plant op een lichte en zonnige plek, maar niet in het felle zonlicht.
  • De ideale temperatuur ligt tussen 15 tot 20°C.
  • Knip uitgebloeide bloemen uit de plant om nieuwe bloemen beter tot hun recht te laten komen.

Tip
Is de potlelie helemaal uitgebloeid, geef haar een tweede kans en plant de potlelie op een zonnige plaats in uw tuin, dan kunt u het volgende jaar weer genieten van haar weelderige bloemenpracht.

Stuifmeel

De potlelie staat niet alleen bekend om haar waanzinnig mooie bloemen en zoete geur. Ook het stuifmeel is kenmerkend voor de potlelie en wordt door veel mensen gezien als een ‘vervelende’ eigenschap. Het stuifmeel kan namelijk vervelende vlekken achterlaten op kleding of andere stoffen bij het per ongeluk aanraken van de meeldraden. Maar dit mag natuurlijk geen excuus zijn om deze beauty niet in uw huis te laten. Ook dit ‘probleem’ is heel eenvoudig op te lossen.

Mocht er stuifmeel op uw kleding zijn gekomen, klop dan het kledingstuk voorzichtig uit. Als de vlek nog vers is, dan kunt u het stuifmeel ook prima met de stofzuiger verwijderen. Zonder borstel voorzichtig deppen en niet wrijven over de vlek.

De beste manier om een stuifmeel vlek te behandelen is door de natuur een handje mee te laten helpen. Leg het kledingstuk buiten in het zonnetje en u zult zien dat de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Mocht u helemaal geen risico willen nemen, kies dan voor een stuifmeelloze potlelie. Zowel de Aziatische als de Oriëntals hebben een stuifmeelloze variant.

Beide hebben geweldige dubbele bloemen die als ze open staan veel weg hebben van een roos.