De potlelie uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2018

Achter de schermen bij de potlelie kweker
Kweker met een passie voor planten
februari 7, 2018
In de ‘spotlight’
maart 21, 2018
Show all

De potlelie uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2018

Zomerbol op pot 2018

Summermoodz fotoshoot 2018 by Lilium Plants

Hou jij van opvallende bloeiende planten, bloemen en kleuren? Dan mag deze bijzondere zomerbol dit jaar zeker niet ontbreken in jouw tuin, op het terras, balkon of in huis.  De (pot)lelie laat je genieten van een bijzonder boeket bloemen op pot. Die je ook nog eens een extra leven kunt geven door de bol of plant in de tuin te planten. Deze komt elk jaar weer opnieuw op en blijf je jarenlang genieten van deze waanzinnige bloeier. Het is daarom niet vreemd dat de kleurrijke en uitbundige potlelie is uitgeroepen tot ‘zomerbol van het het jaar 2018’.

https://www.greenity.nl/nieuws/lelie-zomerbol-van-het-jaar

Van oorsprong zijn lelies te vinden op het gehele Noordelijk halfrond. De lelie draagt al duizenden jaren vele symbolieke betekenissen met zich mee, zoals vrouwelijkheid, liefde, zuiverheid en vergankelijkheid. Maar de lelie kent ook een bijzondere historie.  Zo stond de lelie op het schild van de Franse koning Lodewijk VII symbool voor zijn naam (Louis of Loys) en macht.

Maar ook in de Italiaanse stad Florence speelt de lelie een grote rol. De eerste inwoners gaven hun stad de naam Colonia Florentia, ‘zij die bloeit’. Deze naam verwijst hoogst waarschijnlijk naar de vruchtbare bloemenweiden in het dal, waar vooral lelies groeiden. Sindsdien is de lelie onlosmakelijk met de stad Florence verbonden. Het grote aantal wapenschilden met lelies zijn daar getuige van.

Verliefd geworden op deze bijzondere zomerbol? Plant de leliebollen dit jaar in jouw tuin of in een mooie potten of plantenbakken waar ze het ook heel goed zullen doen.