Daar wordt je toch blij van!

Hoeveel water geef ik mijn potlelie?
juli 7, 2022
De potlelie familie; voor elk wat wils
september 27, 2022
Show all

Daar wordt je toch blij van!

De lelie trekt al snel je aandacht met zijn grote kleurrijke bloemen. Maar wist je dat zomerbloeiende bolgewassen, zoals de lelie, ook je zintuigen prikkelen met hun geuren? Daarmee versterken ze het gevoel van beleving van de natuur.

De Egyptenaren vonden vroeger al dat de geur van lelies een stemmingsverbeterende werking had. Ze zeiden : de geur van een lelie verblijdt het hart en leidt tot goede gedachten.

Lelies zijn er in allerlei geurvariaties. De geur is niet bij alle lelies even nadrukkelijk aanwezig en kan ook afwezig zijn. Donkerkleurige oriëntals geuren vaak het sterkst, maar ook daarin zijn variaties. Over het algemeen geldt bij oriëntals : hoe lichter de kleur, hoe zwakker de geur. LA lelies, een kruising tussen Longiflorum en aziaten, hebben weer een heel ander soort geur. Dit is een lichtzoete geur, die veel weg heeft van een heerlijk parfum. Houd je niet van een te sterke geur, dan zijn de Roselily variëteiten perfect! Zij hebben een subtiele lichte geur én zijn stuifmeelvrij.  Bij Aziaten ontbreekt zelfs de kenmerkende leliegeur, maar bij deze rassen zijn er dan wel weer veel verschillende kleuren.

Kortom er is altijd wel een lelie die bij het juiste gevoel en de gewenste sfeer die je wilt creëren past!