De potlelie familie; voor elk wat wils

Daar wordt je toch blij van!
augustus 25, 2022
Kijkje in de kas
oktober 19, 2022
Show all

De potlelie familie; voor elk wat wils

Wist je dat er heel veel verschillende lelies in pot verkrijgbaar zijn?
Variaties in bloemvormen, kleuren, bladstructuren, geurend of niet,  stuifmeelvrij.. de keuze is enorm!

We kunnen de soorten opdelen in 5 ‘families’; Aziaten, Oriental, Roselily en Longiflorum en LA en zetten de verschillen in het kort voor je op een rij;

Potlelie Aziaat

Als je van felle kleuren of exotische patronen houdt, is de Aziatische potlelie perfect. Een andere belangrijke eigenschap van Aziatische lelies is dat deze niet geuren. De bloemen zijn ca. 15 cm doorsnee en de plant heeft korte stelen met fijn blad.

Potlelie Oriental

Oriental potlelies zijn er in wit en vele tinten roze, van zacht pastel tot diep donkerrood. Ze heeft imposante bloemen tot een diameter van wel 20 centimeter en is herkenbaar aan de zoete kenmerkende leliegeur. Het blad is donkergroen van kleur.

Roselily op pot

Vind jij lelies mooi, maar heb je een hekel aan het stuifmeel dat vlekken kan geven? Dan zijn gevuldbloemige potlelies echt iets voor jou! Het assortiment Roselilies bestaat uit roze en witte tinten. De bloemen hebben een lichte geur, minder sterk dan Oriental lelies. Er is ook een oranje dubbelbloemige potlelie beschikbaar.

Potlelie Longiflorum

Longiflorum draagt een aantal witte trompetvormige naar buiten gerichte bloemen. Deze witte lelie is ook wel bekend als graflelie en is geurloos.

Potlelie LA
De LA is een kruising tussen Longiflorum en Aziatische rassen. Deze lelie heeft grote lichtzoet geurende en naar boven gerichte bloemen. Ze zijn er in wit en roze, maar ook rood en geel.

Op de afbeelding een selectie uit het assortiment van Lilium Plants.